چاکلېټ څنګه جوړېږي؟
د چاکلېټو په شان خوږو ملګريو سلام مې واخلئ!
له تاسې سره به دا پوښتنه هرو مرو پيدا کېږي چې چاکلېټ له څه شي جوړېږي او څه ډول جوړېږي؟نن مې په سرخط کې د چاکلېټ جوړولو په اړه يو مطلب درته چمتو کړی، راځئ ويې لولئ.
د افغانستان په مختلفو ولايتونو په تېره بيا په کابل، هرات او مزار شريف کې د چاکلېټو د توليد سترې کارخونې شته.
چاکلېټ له وچو شيدو، غوړيو، اوبو، بورې او اسانس چې يو ډول جوهر دی، جوړېږي. چاکلېټو ته د بېلابېلو مېوو اسانس يا خوند ورکول کېږي؛ ځکه چې هر څوک مختلفې ذايقې خوښوي.
د چاکلېټو مواد د جوش په وخت کې د مستو په اندازه اوبلن وي چې ١٢٠ درجې تودوخه ورکول کېږي او تر اېشولو وروسته پر دوه پوړه مېز اچول کېږي چې ساړه شي. په لاندې پوړ کې يې اوبه او په لوړ پوړ کې يې د چاکلېټو مواد اچول شوي وي.
کله چې مواد ساړه شي، کلکېږي، بيا د پېچکاري په مرسته پکی مغزيات، مربا او شات ور داخلېږي او بيا په ځانګړي ماشين پوښ ورکول کېږي؛ خو په نوره نړۍ کې دې شي ډېر توپير کړی دی او دا چاره هم په ماشينونو کېږي.
که له چاکلېټو سره جامدغوړي يو ځای شي، نه کلک او نه ډېر نرم راځي، خو که غوړي اوبلن وي، چاکلېټ ډېر نرم راځي.
په فابريکه کې څو ګرمخانې هم وي چې په ژمي کې د چاکلېټو اېشول شوي مواد د څلورو ورځو يا ٩٦ ساعتو لپاره پکې ساتل کېږي چې کلک نه شي.
تاسې به تر اندازې ډېر چاکلېټ او خواږه نه خورئ، ډېر زيات چاکلېټ له غاښونو سره په خوږو کې دښمني کوي.
0 نظرونه